Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, spune că în oraș vor avea loc dezinsecții pentru eradicarea căpușelor, dar că problema nu va fi rezolvată pentru că insectele vor fi readuse din afara localității, el recomandându-le sibienilor care ies în parcuri sau în zone verzi să se îmbrace adecvat.
Primarul din Sibiu, Klaus Iohannis, a afirmat, joi, într-o conferință de presă, că dezinsecțiile nu vor rezolva problema infestării cu căpușe a zonelor verzi din oraș, pentru că insectele vor fi readuse din afara localității de animale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Chiar dacă e mai plăcut să umbli în pantaloni scurți și în sandale, au trecut vremurile acelea”, a declarat Iohannis.
Citește și Adrian Streinu Cercel: Zilnic, la Institutul Matei Balș, ajung 10 oameni mușcați de căpușe
El le-a recomandat sibienilor să se îmbrace adecvat atunci când ies la plimbare sau la picnic.
„Se vor relua (dezinsecțiile – n.r.) și anul acesta, însă, din păcate, căpușele nu vor dispărea. Vom ține vegetația mai scurtă și vom face intervenții atât cât se poate face. Dar, în continuare, recomandarea mea pentru sibieni este să iasă în parc și în zone verzi îmbrăcați adecvat, cu încălțări închise, pantaloni lungi. Problema nu se va rezolva – în România s-a extins datorită, în principal, schimbării condițiilor climatice. Orice s-ar face, chiar dacă tratăm un oraș, sunt suprafețe extinse în afara localității unde nu se ocupă nimeni de problemă și ele se vor înmulți și vor fi duse de animale dintr-un loc în altul. De aceea, cel mai bine este să umblăm adecvat îmbrăcați, simplu de tot”, a conchis Iohannis.
Peste 30 de sibieni au ajuns la spital, din 1 martie și până miercuri, după ce au fost înțepați de căpușe, numărul fiind de cinci ori mai mare față de acceași perioadă a anului trecut, iar județul Sibiu fiind pe primul loc la nivel național în ceea ce privește boala Lyme, provocată de căpușe.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Decebal Todăriță, declara, miercuri, că, în perioada 1 martie – 18 aprilie, la Unitatea de Primiri Urgențe au ajuns 31 de persoane care au primit tratament după ce au fost mușcate de căpușă, față de numai șase cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.
Potrivit sursei citate, cele mai multe persoane au primit îngrijiri și tratament la domiciliu, un singur pacient, un bărbat de 53 de ani, din localitatea sibiană Gura Rîului, fiind internat în Secția Infecțioase a spitalului, deoarece a făcut infecție ca urmare a înțepăturii în zona axială.
Conform unui raport al Ministerului Sănătății, la nivelul întregii țări anul trecut au fost confirmate 861 de cazuri de boală Lyme, care apare ca urmare a înțepăturii de căpușă, cu 52 la sută mai multe decât în 2010, pe primul loc clasându-se Sibiul (362 de cazuri), urmat de județul Harghita (71 de cazuri) și județul Iași (49 de cazuri).
Totodată, conform reprezentanților Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentului (DSVSA) Sibiu, căpușele se găsesc de obicei în iarba înaltă și pe blana animalelor, cele mai multe cazuri apărând primavăra și vara, dar și spre toamnă, iar înmulțirea lor ține și de modificările în utilizarea pesticidelor.
„Calea de a infecta o nouă «gazdă» este contactul fizic. Căpușele nu sar, nu zboară, dar se atașează de corpul victimei. Înmulțirea exagerată și răspândirea căpușelor pe arii tot mai extinse, ajungând din zonele împădurite, până în grădinile din spatele locuințelor, a fost generată de o serie de factori, incluzând modificările în utilizarea pesticidelor, înmulțirea explozivă a populațiilor de animale sălbatice, comerțul internațional intensiv cu animale și dezvoltarea zonelor suburbane”, declara dr. Ioan Pențea, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sibiu.
Potrivit aceleiași surse, pentru prevenirea infestării cu căpușe se recomandă deparazitarea periodică a câinilor, a pisicilor sau a altor specii de animale (oi, capre, porci), întreținerea corectă a pajiștilor naturale prin defrișări, dezinsecții periodice în zonele cu vegetație abundentă din orașe și prin evitarea zonele împădurite sau cu vegetație înaltă în perioada caldă a anului.